Харчова алергія може бути цілком непередбачуваною. У деяких випадках симптоми проявляються лише після споживання надмірної кількості їжі, та іноді – одразу після однієї ложки. Є продукти, які викликають сенсибілізацію лише сирими, але й при термічній обробці вони завдають проблем.
Побічні реакції на їжу називають гіперчутливістю, але за умови підтвердження імунного механізму, пов’язаного з виробленням антитіл IgE, правильним терміном буде харчова алергія.
Алергія розвивається, коли наша імунна система стає надмірно реактивною, і щось відносно нешкідливе вважається загрозою.
«Захисна атака» організму може сприяти виникненню низки постійних симптомів – від закладеності носа до небезпечних для життя серйозних системних реакцій.
Шкала харчової алергії та вісім алергенів
У цілому світі проблема харчової алергії стає все більш серйозною, зокрема у розвинених країнах. І це залежить від кліматичних змін, забруднення ґрунту та повітря, зловживання антибіотиками та куріння. Дуже важливі харчування і спосіб життя.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), IgE-залежною харчовою алергією вже сьогодні може страждати понад 20% населення світу, серед них – більшість (60%) – жінки. Харчова алергія у дітей до 5 років за останнє десятиліття зросла удвічі.
Харчова алергія може проявлятися такими симптомами:
- діарея,
- блювання,
- кропив'янка,
- задишка,
- набряк язика або важкий анафілактичний шок.
Симптоми харчової алергії найчастіше трапляються у немовлят і дітей, однак можуть виникнути у будь-якому віці. Найпоширенішими продуктами, які спричиняють харчову алергію у дорослих, є молюски, горіхи, арахіс і риба.
Відомо, що понад 170 продуктів викликають алергічну реакцію, та понад 90% – вісім конкретних продуктів.
До цієї вісімки входять:
- молоко
- яйця
- арахіс
- горіхи
- пшениця
- соєві боби
- риба
- молюски
Постановою Європарламенту та Ради Європейського Союзу селера, гірчиця та їхні похідні введено до переліку найпоширеніших алергенів.
Факти про алергію, які варто знати
Харчова алергія – це не харчова непереносимість
Коли йдеться про харчову алергію та харчову непереносимість, пам’ятайте, що ці терміни не є взаємозамінними. При харчовій алергії імунна система розглядає харчові білки як загрозу. Сильні симптоми можуть виникнути навіть після слідів їжі та вдихання випаровувань, що містять алерген. Це можуть бути небезпечні для життя реакції. Харчова непереносимість, навпаки, пов’язана з дефіцитом або нестачею ферментів. Найчастіше мова йде про непереносимість лактози, фруктози або гістаміну. І тут наша імунна система не задіяна. Зазвичай симптоми виникають після споживання значної кількості проблемної їжі, і, на відміну від алергії, це не є небезпечні для життя реакції.
Небезпечні кофактори алергічної реакції
Перебіг алергічної реакції залежить від багатьох факторів, серед яких додатковими, які посилюють цей перебіг, є так звані кофактори. У деяких людей з харчовою алергією симптоми розвиваються лише за її наявності. Найважливішими кофакторами у дітей є фізичні вправи та інфекції.У дорослих – фізичні вправи, ліки, алкоголь і стрес.
Наприклад, у шкірці сирих фруктів і овочів міститься найбільша кількість алергенів. Деякі пацієнти добре переносять фрукти та овочі після очищення (шкіра має високу концентрацію білків LTP), але алергічні реакції у них все одно можуть виникнути, зокрема за наявності кофактора алергічної реакції (фізичні вправи, менструація, вживання алкоголю, прийом нестероїдних протизапальних засобів під час інфекції).
У літературі зазначено, що участь кофакторів у важких системних реакціях є значною, і усі вони необхідні для індукції реакції у 58,1% пацієнтів. Відомо також, що пов’язані з кофактором анафілактичні реакції є більш важкими.
Лікуйте харчову алергію виключно шляхом уникнення алергенів
При харчовій алергії ми не маємо десенсибілізуючих вакцин, як у випадку з інгаляційною алергією. Основними принципами лікування харчової алергії є: вивчення, елімінація, епінефрин. Важливим є виявлення, вивчення та уникнення алергенних харчових продуктів, а у важких випадках підтримка фармакологічного лікування, включаючи рятівний епінефрин людям з ризиком анафілактичного шоку.
Дитина може перерости харчову алергію
Ви можете перерости алергію, але це залежить від її типу та ступеня. Дослідження показали, що у 60%–80% немовлят з алергією на молоко або яйця до 16 років алергія зникне. Сучасні діагностичні можливості дають змогу контролювати цей процес. І тому періодичне вимірювання рівня антитіл до овомукоїду – яєць або казеїну – основного білка молока та його зниження свідчитиме про набуття толерантності – «переростання алергії».
Для решти алергенів відсоток пацієнтів, які переростуть алергію, не такий оптимістичний. Так, на арахіс це буде у 20% дітей, на горіхи – у 14%, а на рибу та молюсків – 4–5%.
За даними ВООЗ, епідеміологічні дослідження показують, що серед немовлят з алергією на харчові продукти близько 80% дітей будуть толерантними до свого п'ятого дня народження, але 35% з них можуть стати гіперчутливими до інших продуктів.
Пилково-харчовий синдром не є харчовою алергією
Деякі пацієнти відчувають свербіж у роті й горлі та легкий набряк одразу після вживання свіжих фруктів або овочів. І це називається пилково-харчовим синдромом, викликаним перехресно реагуючими алергенами, що є у пилку та у сирих фруктах і овочах. Це не харчова алергія, хоча симптоми виникають після споживання їжі. Справжня причина – алергія на пилок.
Перехресна реакція виникає, коли алергени виявляють значну схожість один з одним у структурі. Наприклад, люди з алергією на пилок берези можуть відреагувати симптомами після споживання яблука (алергени берези та яблука містять білки зі схожою структурою). Справжньою причиною алергії є не пилок берези, а алергія на яблуко – на хрестоцвіт. Визначення природи алергії також дає нам інформацію про те, що те саме яблуко з високою ймовірністю буде добре переноситися поза сезоном пилку берези. Термічна обробка та очищення яблука від шкірки зменшить його алергенні властивості.
Найбільш поширені перехресні харчові алергії
«Кліщова» алергія на червоне м'ясо
Розвиток алергічної реакції на червоне м'ясо – яловичину, свинину, баранину, телятину, желатин – (альфа-гал синдром) може бути викликаний укусом кліща Amblyomma americanum, що трапляється в Австралії, Мексиці та США з характерною білою плямою на спині (Lone Star). Територія розповсюдження кліща цього типу невпинно збільшується і незабаром може досягти Канади.
Симптоми: набряк губ і горла, утруднене дихання та зниження артеріального тиску, що у деяких випадках є серйозною загрозою для життя. Від споживання м’яса до виникнення перших симптомів минає від 3 до 6 годин, тому важко пов’язати наслідки та причину, оскільки зазвичай алергія дає симптоми приблизно до 2 годин. У США почастішали випадки алергії на кліщів. Прикладом перехресної реакції є реакція на речовину, яка міститься у слині кліща та червоному м’ясі (полісахаридний алерген). Алергія настільки сильна, що багато людей не можуть після цього споживати м’ясо. Це перша відома харчова алергія, пов’язана з вуглеводами, а не з білками.
Молекулярна алергологія – новий шлях в алергологічній діагностиці
Правильна ідентифікація їжі, що викликає алергію, є надзвичайно важливою для ефективного запобігання алергічної реакції. Коли ми звертаємося до алерголога, оцінка профілю сенсибілізації крові, наприклад, у панельних тестах зазвичай вказує на сильну реакцію на багато алергенів, серед яких часто є харчові та вдихувані. Класичні серологічні та шкірні тести, які широко використовуються, засновані на екстрактах алергенів. І це водний екстракт, який є сумішшю багатьох білків даного алергену. Саме ця суміш визначає рівень антитіл IgE.
Обидва види тестів є ключовим елементом на початковому етапі діагностики алергії. Вони показують нам джерела постійних симптомів, та, на жаль, не завжди є надійними, зокрема у мультисенсибілізованих пацієнтів. Тільки точна діагностика з використанням молекулярних частинок алергенів, до яких ми вимірюємо рівень антитіл, може виявити перехресну реактивність і вказати справжній алергогенний фактор. Окрім того, використання молекулярної діагностики дає можливість передбачити ступінь тяжкості реакції. Усе це робить діагноз у поєднанні з клінічними симптомами достовірним, а рекомендації щодо лікування чи дієти – ефективними.
Молекулярна алергологія включає як визначення окремих молекул, так і великі панелі – молекулярні платформи, які відіграють особливу роль у харчовій алергії. І тут знання алергенних частинок надзвичайно важливе для здоров’я та життя пацієнта.
Алергологічний профіль
У таблиці нижче наведено вибрані сенсибілізуючі білки, пов’язані з важкою алергією. Якщо у нас алергія на алергени, тоді висока ймовірність важких системних реакцій. Визначити такий точний алергічний профіль можливо лише завдяки використанню молекулярної діагностики.
Молоко |
Казеїн – Bos d 8 |
Яйце |
Овомукоїд – Gal d 1 |
Арахіс |
Запасні білки арахісу – Ara h 1, Ara h 2, Ara h 3, Ara h 6, Oleozyin - Ara h 15 |
Соя |
Запасні білки – Gly m 5, Gly m 6, Gly m 8 |
Кеш’ю |
Запасні білки – Ana o 2, Ana o 3 |
Пшениця |
Інгібітор альфа-амілази та трипсину – Tri aA_TI, Омега 5-гліадин - Tri a 19 |
Креветка |
Тропоміозин – Pen m 1, інші - Pen m 2, Pen m 3, Pen m 4 |
Тріска |
Parvalbumin – Gad c 1 / Gad m 1 |
Діагностика на основі молекул алергену є важливою віхою в алергології
Серед великих молекулярних панелей особливої уваги заслуговує тест ALEX, який є найбільшою молекулярною панеллю. Тест на 295 алергенів ми проводимо без скерування та припинення лікування. Тест проводять від 6 місяців життя немовляти.
Тест ALEX – повна діагностика на інгаляційні алергени: пилок рослин (трави, бур'яни, дерева), шерсть тварин, мікроорганізми та спори цвілі; харчові алергени: горіхи, бобові, риба, морепродукти і тваринні білки. Тест також забезпечує діагностику алергії на отруту комах і латекс.
Нижче наведено групи та кількість алергенів у тесті ALEXtest:
Виконайте тест ALEX test:
- щоб визначити причину алергічної реакції;
- щоб виявити перехресні реакції;
- при підозрі на харчову алергію;
- щоб виявити причину анафілактичних реакцій;
- щоб визначити ризик розвитку важких алергічних реакцій;
- для прогнозу ефективності специфічної імунотерапії;
- для відповідності дієтичним рекомендаціям;
- у дітей зі симптомами алергії;
- при вагітності.