Укус кліща і алергія на червоне м'ясо – що спільного між ними?
- Що таке альфа-гал синдром?
Альфа-гал синдром (АГС) – це алергія на червоне м'ясо, викликана укусом кліща. Багато доказів свідчать про те, що деякі укуси кліщів можуть бути пов’язані не лише з хворобою Лайма, але й з небезпечною для життя алергією на червоне м’ясо та м’ясні продукти.
У деяких пацієнтів укус кліща викликає алергію на цукор (галактозу-α-1,3-галактозу), яку ще називають альфа-гал – олігосахарид, який міститься у м’ясі більшості ссавців (окрім приматів), та його немає у птиці чи рибі.
Алергія на червоне м'ясо, викликана укусом кліща, зареєстрована в усьому світі. Так, є повідомлення про випадки в Азії, Австралії, Європі та США. У США, зокрема, у 2009 році було зареєстровано 12 випадків альфа-гал синдрому, а у 2019 році – аж 34 тисячі (!). На жаль, AGS не має свого коду в реєстрі захворювань та не підпадає під вимогу сповіщення CDC. З цієї причини експерти сходяться на думці, що в географічних регіонах поширення кліщів кількість зареєстрованих випадків занижена.
- Як кліщі є причиною розвитку альфа-гал синдрому?
Відомо, що кліщі є переносниками багатьох iнфекцiй, які можуть викликати кліщові захворювання. Найпоширенішим серед них є хвороба Лайма, яку викликає бактерія Borrelia burgdorferi. Окрім того, кліщовий енцефаліт КЕ, викликаний вірусом, також є небезпечним захворюванням.
Слина кліща містить альфа-гал, який надходить з крові тварин, на яких паразитують кліщі (наприклад, корови, вівці). Це не збудник, а олігосахарид, який при потраплянні зі слиною кліща викликає утворення специфічних антитіл IgE, які є відправною точкою імунної відповіді в організмі людини. Відомо, що кліщі можуть переносити багато збудників одночасно та передавати лише один із них, а також можуть викликати синдром альфа-гал при хворобі Лайма та, власне, синдром алергії на червоне м’ясо. На жаль, кожен укус кліща несе ризик розвитку всіх захворювань, що передаються кліщем, і АГС. На сьогодні повторні укуси кліщів залишаються найсерйознішим фактором ризику АГС. Ми не знаємо відповіді на запитання, чому не у кожної людини, яку вкусив кліщ, розвивається АГС, але, звичайно, якщо у людини, яку нещодавно вкусив кліщ, розвивається раптова анафілактична реакція, виникають шлунково-кишкові симптоми або кропив’янка, важливо враховувати альфа-гал синдром.
- Що таке галактоза-α-1,3-галактоза?
Альфа-гал – це олігосахарид, що міститься у клітинах ссавців та є цукром. У процесі еволюції втрачено здатність синтезувати цей вуглевод, тому, потрапляючи в організм людини, він викликає реакцію імунної системи. Згідно з дослідженнями, олігосахарид відіграє важливу роль у розвитку алергії на червоне м’ясо, включаючи анафілактичну реакцію, яка загрожує життю.
- Симптоми альфа-гал синдрому
Симптоми альфа-гал синдрому: шлунково-кишкові, респіраторні та проблеми зі шкірою, характерною особливістю яких є те, що вони виникають з великою затримкою після прийому їжі (3–6 або навіть 8 годин), що дещо ускладнює висновок про причину їх виникнення. Відтак це ще складніше, оскільки більшість відомих харчових алергій виникають одразу, але якщо пацієнт прокидається о 3 годині ночі через сильну алергічну реакцію, йому на думку не спадає пов’язувати її з бургером, з’їденим напередодні.
- Симптоми
У 90% пацієнтів виникають проблеми зі шкірою: сверблячі висипання, почервоніння у вигляді еритеми, кропив'янка, ангіоневротичний набряк.
60% людей відчувають проблеми зі шлунково-кишковим трактом: болі в животі, діарея, печія, кишкові спазми, блювота.
Близько 30% пацієнтів відчувають серцево-судинні симптоми: різке зниження артеріального тиску, підвищене серцебиття.
Близько 30% людей відчувають респіраторні симптоми: хрипи, кашель, задишку.
Інші симптоми: набряк губ, горла, язика, повік, запаморочення.
Виникнення альфа-гал синдрому може загострити так звані кофактори:
- алкоголь;
- фізичні зусилля;
- нестероїдні протизапальні засоби;
- інфекції.
- Анамнез хворого з альфа-гал синдромом
Пацієнтку в червні 2017 року вкусив кліщ. Хвора почувалася добре, аналізи також не підтвердили хворобу Лайма. Однак через якийсь час у неї почалися проблеми зі здоров'ям: часто після їжі вона спостерігала нудоту, коліки у кишківнику, діарею. Виникла підозра на синдром подразненого кишківника.
Протягом наступних кількох місяців було кілька епізодів кропив’янки – їй діагностували атопічний дерматит, але лікування, яке призначив дерматолог, не допомогло. У квітні 2018 року у пацієнтки почався кашель і задишка, були проведені численні тести на харчову алергію, але причини не виявлені.
У липні вона була на сімейному пікніку, після чого почувалася дуже погано: почалися головні болі й сильна блювота. З iсторії хвороби відомо, що пацієнтка їла червоне м’ясо за кілька годин до появи симптомів та що її вкусив кліщ більше ніж рік тому. Проведені алергологічні проби підтвердили підозру на альфа-гал синдром.
- Діагностика альфа-гал синдрому
Діагноз захворювання ґрунтується на анамнезі, клінічних симптомах і позитивному результаті аналізу крові. Якщо у хворого з’явилися симптоми після споживання м’яса ссавців або м’ясних продуктів, а кліщ вкусив його кількома тижнями раніше, необхідно провести лабораторне дослідження: визначення антитіл IgE до альфа-гал синдрому. Матеріалом для дослідження є кров і готуватися до цього пацієнту не потрібно.
Слід відзначити, що приблизно 30% пацієнтів не пам'ятають епізодів укусу кліща, але це не повинно виключати діагностику.
*ВАЖЛИВО
Тести, що визначають рівень галактози в організмі людини, не використовуються для діагностики альфа-гал синдрому.
- Лікування альфа-гал синдрому
При лікуванні альфа-гал синдрому, як і більшості алергій, важливо уникати алергенів, а саме:
- м'яса ссавців;
- білкових продуктів ссавців;
- препаратів, що містять білок ссавців.
На сьогодні у нас немає іншого лікування, окрім відмови від червоного м’яса та інших продуктів, виготовлених з білків ссавців.
- Джерела альфа-галу в раціоні людини
Джерелом альфа-галу в раціоні людини є червоне м'ясо: яловичина, свинина, баранина, оленина, козятина. Цукор галактоза-α-1,3-галактоза не міститься у птиці та рибі.
На жаль, АГС також може бути спровокований такими продуктами харчування ссавців, як сало, вершки, молоко, сир, морозиво, хоча більшість пацієнтів добре переносять молочні продукти.
Іншим джерелом галактози-α-1,3-галактози є желатин, який є інгредієнтом желе, а також піни та пудингів.
Слід бути обережним щодо прихованих джерел альфа-галу, наприклад, куряча або індича ковбаса у свинячій оболонці, соуси, супи, чипси тощо, які містять сало.
Реакцію альфа-гал також можуть спровокувати певні ліки (желатинові капсули), немарковані харчові продукти з «натуральними ароматизаторами» або колагенові добавки.
- Профілактика альфа-гал синдрому
Профілактика синдрому альфа-гал полягає у запобіганні укусів кліщів. Якщо Ви помітили кліща, який застряг у вашій шкірі, його потрібно якомога швидше видалити.