Влітку часто трапляються харчові отруєння інфекційної етіології, викликані здебільшого бактеріями та рідше вірусами.
- Чим харчове отруєння відрізняється від інфекції та які фактори ризику його виникнення?
- Коли потрібні лабораторні дослідження?
Пропонуємо ознайомитися з нижченаведеною інформацією
Висока температура навколишнього середовища сприяє швидкому розмноженню мікроорганізмів у їжі, яка погано зберігається. Споживання зіпсованих продуктів може призвести до таких симптомів, як діарея та/або блювання, при чому вони можуть з’являтися як при отруєнні однієї людини, так і при колективному. Проблема стосується усіх: дітей, дорослих та людей похилого віку.
Інфекція чи харчове отруєння?
Про харчову інфекцію говорять, коли разом з їжею в організм потрапляють патогенні мікроорганізми.
Харчове отруєння виникає, коли порушення роботи шлунково-кишкового тракту викликане споживанням їжі, забрудненої токсином.
Середовищем для розмноження патогенних мікроорганізмів є:
- сільськогосподарські тварини – носії: їжа тваринного походження, вода, овочі;
- морські тварини – переносники: морепродукти, вода;
- людина – носій: їжа, заражена людиною;
- середовище – носій: вода, ґрунт.
Порушення роботи шлунково-кишкового тракту виникають в результаті інтоксикації організму після споживання їжі, забрудненої токсином, який виробляють токсиноутворювальні штами бактерій.
Найпоширенішими причинами бактеріального отруєння є стафілококові ентеротоксини (виробляються Staphylococcus aureus).
Симптоми отруєння, викликаного стафілококовими токсинами, з’являються через 0,5–8 годин після споживання їжі. Це нудота, блювота, діарея, іноді головний біль і підвищення температури. Гострі симптоми зникають через 5–8 годин.
Отруєння найчастіше виникає після споживання морозива, вершків, яєць, сиру, делікатесів та інших продуктів. Стафілококові ентеротоксини стійкі до високої температури, широкого діапазону рН і протеолітичних ферментів, а це означає, що вони не дезактивуються під час термічної обробки їжі.
Харчова бактеріальна інфекція
У літній період найбільш поширеними факторами шлунково-кишкових розладів, пов’язаних з проникненням мікроорганізмів в організм, є такі з наведених нижче.
- Salmonella
Зоонозні штами є найпоширенішою причиною харчових отруєнь. Вони викликають захворювання сальмонельоз. У межах виду Salmonella enterica було виявлено понад 2600 серологічних типів, з яких Salmonella Enteritidis відповідає за більшість випадків сальмонельозу. Симптоми захворювання з’являються через 6 годин до 3–7 днів після споживання зараженої їжі (зазвичай 1–2 дні). Типовими симптомами сальмонельозу є: діарея, лихоманка, болі в животі та м’язах, іноді нудота та блювота.
Зараження сальмонелою найчастіше трапляється після споживання сирих яєць і продуктів на їхній основі (морозиво, креми, тістечка, майонез), сирого або недовареного м’яса, зараженої води та молочних продуктів.
Коли потрібне дослідження?
Харчові інфекції та отруєння зазвичай зникають спонтанно – від кількох годин до кількох днів. Під час симптоматичного періоду захворювання зазвичай достатньо правильного харчування та заміщення рідини, втраченої внаслідок блювання та діареї. Однак іноді можуть виникати тривожні симптоми та нездужання, які з плином часу мають низку серйозних ускладнень. Такі реакції організму потребують консультації з лікарем, який може порекомендувати лабораторні дослідження.
Бакпосів (кал) на кишкову групу (сальмонельоз, шигельоз) з антибіотикограмою