Ми використовуємо файли cookie для поліпшення функціональності нашого сайту, і надання нашим користувачам більших можливостей при користуванні сайтом. Для отримання додаткової інформації дивіться Політика використання cookies .

Прийняти
Увійти
Знайди дослідження в своєму місті

Чи кожен з нас повинен уникати глютену?

Проблеми, пов’язані з глютеном, постійно зростають.

Є три захворювання, які безпосередньо пов’язані з глютеном:

  • Целіакія (з вираженою і без вираженої симптоматики).
  • Чутливість до глютену, не пов’язана з целіакією.
  • Алергія на продукти, які містять глютен.

Чутливість до глютену може спіткати нас у будь-якому віці. Вперше цю хворобу діагностовано у Великій Британії у 80-х роках минулого століття. Целіакія – досить рідкісна генетична хвороба, яка проявляється у дітей на 6–27 місяцях життя. І ці прояви дуже специфічні – це біль після споживання продуктів із вмістом глютену, проноси, блювання, уповільнення росту і розвитку, інколи неврологічні розлади.

Симптоми чутливості до глютену можуть  бути неспецифічними:

  • порушення процесів окостеніння;
  • порушення репродуктивної здатності;
  • аутоімунні захворювання;
  • порушення функціональності нервової системи (депресія, зміни настрою).

Чому глютен створює проблеми?

  • Ми розпочали споживати глютен досить недавно (близько 10000–11000 років тому порівняно з продуктами тваринного походження).
  • Сучасний глютен відрізняється від глютену, який споживали наші предки. Тоді глютен був значно бідніший на гліадин – білок, який впливає на токсичність глютену.
  • Глютен штучно додають у продукти (наприклад, молочні продукти та м’ясна нарізка). Колись він був тільки у продуктах зі зернових, які містять глютен..
  • Технології вирощування зернових культур також підсилюють його шкідливу дію. Наприклад, досушування зерна на полі.

Але є й інший бік медалі. Вже нині ринок безглютенових продуктів, які оцінюють у мільярди доларів, постійно зростає. Тому, перед тим як наважуватись на безглютенову дієту, варто перевірити, чи насправді це необхідно. Для цього варто виконати деякі діагностичні дослідження:

  • генетичні;
  • серологічні;
  • дослідження кишкових ворсинок.

Контакти

send email footer  [email protected]

outgoing call footer 0 800 330 425
  • (безкоштовно)
  • пн-пт 8:00-17:00
  • сб 9:00 - 17:00
  • нд вихідний

write 48 Пишіть нам у чат на сайті

  • пн-пт 8:00-17:00
  • сб 9:00 - 17:00
  • нд вихідний

 

Забір аналізів вдома