Чи кожен з нас повинен уникати глютену?
Проблеми, пов’язані з глютеном, постійно зростають.
Є три захворювання, які безпосередньо пов’язані з глютеном:
- Целіакія (з вираженою і без вираженої симптоматики).
- Чутливість до глютену, не пов’язана з целіакією.
- Алергія на продукти, які містять глютен.
Чутливість до глютену може спіткати нас у будь-якому віці. Вперше цю хворобу діагностовано у Великій Британії у 80-х роках минулого століття. Целіакія – досить рідкісна генетична хвороба, яка проявляється у дітей на 6–27 місяцях життя. І ці прояви дуже специфічні – це біль після споживання продуктів із вмістом глютену, проноси, блювання, уповільнення росту і розвитку, інколи неврологічні розлади.
Симптоми чутливості до глютену можуть бути неспецифічними:
- порушення процесів окостеніння;
- порушення репродуктивної здатності;
- аутоімунні захворювання;
- порушення функціональності нервової системи (депресія, зміни настрою).
Чому глютен створює проблеми?
- Ми розпочали споживати глютен досить недавно (близько 10000–11000 років тому порівняно з продуктами тваринного походження).
- Сучасний глютен відрізняється від глютену, який споживали наші предки. Тоді глютен був значно бідніший на гліадин – білок, який впливає на токсичність глютену.
- Глютен штучно додають у продукти (наприклад, молочні продукти та м’ясна нарізка). Колись він був тільки у продуктах зі зернових, які містять глютен..
- Технології вирощування зернових культур також підсилюють його шкідливу дію. Наприклад, досушування зерна на полі.
Але є й інший бік медалі. Вже нині ринок безглютенових продуктів, які оцінюють у мільярди доларів, постійно зростає. Тому, перед тим як наважуватись на безглютенову дієту, варто перевірити, чи насправді це необхідно. Для цього варто виконати деякі діагностичні дослідження:
- генетичні;
- серологічні;
- дослідження кишкових ворсинок.