Дедалі частіше пацієнти скаржаться на неспецифічні шлунково-кишкові симптоми, проблеми зі шкірою чи головні болі. Причиною може бути неалергічна харчова гіперчутливість, при якій симптоми на відміну від типових алергічних реакцій виникають не одразу, а через кілька годин або навіть днів після вживання їжі. Таким чином, вони стають діагностичною проблемою, яку важко інтерпретувати. Однак важливо, що нині є доступні тести, які після виключення основних алергічних станів можуть дати пацієнтам відповідь щодо причини їхніх недуг.
Явище харчової гіперчутливості
Алергія, гіперчутливість та непереносимість їжі – проблемні визначення...
Харчова гіперчутливість – це ненормальна специфічна реакція організму, яка виникає після споживання їжі. Протягом багатьох років правильна назва та визначення різної гіперчутливості до їжі є викликом для світових наукових товариств. Кілька років тому ВООЗ та Всесвітня алергічна організація однозначно визначили, що широко вживане до сьогодні поняття «харчова алергія» слід звузити і використовувати лише для IgE-залежної реакції. Новий термін «харчова гіперчутливість» обрано, щоб включати усі імунні (як опосередковані IgE, так і незалежні від IgE) та неімунні реакції. Важливо, щоб IgE-незалежні реакції були визначені як «неалергічна харчова гіперчутливість». Таким чином, їх раз і назавжди відокремили від алергії.
Харчова непереносимість – термін, аналогічний широкому терміну «харчова гіперчутливість». Це неімунна реакція, яка відбувається внаслідок дефіциту якогось ферменту, наприклад, непереносимості лактози, нестачі лактази.
Прийняття нових визначень та розмежування алергічної та неалергічної харчової гіперчутливості відкрило нові можливості для пацієнтів, які проходили тестування на алергію, але не діагностували її, тому вони і надалі продовжують боротися з неспецифічними симптомами.
Коли діагноз «алергія» не дає відповіді
Харчова гіперчутливість може бути близько у 45% населення, з яких, як правило, алергічні реакції уражають лише 2–6% пацієнтів. Пацієнтам, яким діагностовано алергію та не досягнуто бажаної відповіді, для перевірки відповіді антитіл IgG може бути проведено неалергічний тест на гіперчутливість до їжі.
IgG-опосередкована неалергічна харчова гіперчутливість відноситься до аномальної постпрандіальної реакції, що включає імунну систему та специфічні антитіла G-класу (IgG) в усіх чотирьох підкласах: IgG1, IgG2, IgG3 та IgG4. Усі антитіла IgG становлять понад 70% усіх антитіл у сироватці крові. Вони відіграють важливу роль в імунітеті організму при антитілозалежній цитотоксичності клітин або імунофагоцитозі, а також реакції лізису клітин за допомогою системи комплементу. Своєю чергою, IgE-залежні антитіла, що викликають алергічну реакцію, становлять менше ніж 1% усіх антитіл у сироватці крові. Вони здатні дуже швидко викликати негайні реакції, які навіть можуть загрожувати життю.
На відміну від IgE-залежної алергії, при якій симптоми проявляються майже одразу після спрацьовування подразника, характерною особливістю IgG-залежної алергії є виникнення так званої відкладеної реакції (навіть до кількох днів після їжі). Іншим критерієм диференціації харчової алергії від IgG-залежної харчової гіперчутливості є кількість продуктів, які провокують реакцію. У випадку реакції, опосередкованої IgG, ми зазвичай маємо справу з багатьма продуктами харчування.
Симптоми неалергічної харчової гіперчутливості
Такі симптоми можуть бути найрізноманітнішими і уражати багато органів.
- Шлунково-кишкові симптоми:
нудота, блювота, метеоризм, закреп, діарея, кольки, болі у животі, синдром подразненого кишківника, синдром мальабсорбції, ентерит. - Симптоми дихальної системи:
хронічний риніт, астма, хронічний синусит. - Дерматологічні симптоми:
кропив'янка, атопічний дерматит, вугрі, свербіж, екзема. - Симптоми опорно-рухового апарата:
біль у м’язах, суглобах. - Симптоми нервової системи:
мігрень, інші типи головного болю, порушення концентрації уваги, зміни настрою та поведінки, депресія, тривога, збудження, втома, безсоння. - Інші симптоми:
труднощі з підтриманням ваги, діабет 2 типу, синдром дефіциту уваги з гіперактивністю (СДУГ), аутоімунні захворювання (ревматоїдний артрит (РА), псоріаз, псоріатичний артрит, хвороба Хашимото).
Через наявність поліорганних симптомів та важку діагностику проблема харчової гіперчутливості викликає дедалі більше зацікавлення у лікарів та спеціалістів у різних галузях, зокрема дерматологів, ревматологів, гастроентерологів, неврологів та дієтологів.
Неалергічна харчова гіперчутливість – тести й терапія
На ринку є багато різних тестів для вивчення неалергічної харчової гіперчутливості, опосередкованої IgG. Варто скористатися двоетапною діагностикою. Спочатку виконати скринінговий тест, а опісля провести розширену діагностику.
Скринінг FoodProfil – це попередній тест, який повинен вказати, чи взагалі маємо ми справу з IgG-залежною реакцією. Якщо у скринінговому тесті FoodProfil отримано клінічно значущі результати, рекомендована подальша детальна діагностика у вибраному класі IgG або IgG4 з можливістю вибору кількості перевірених поживних речовин (FoodProfil 22, 44, 88, 268).
Харчова гіперчутливість може розвинутися у будь-якому віці – від дитинства до старості. Своєю чергою, вживання однотипної їжі може спричинити у кожної людини різні симптоми. Однією з форм лікування гіперчутливості є елімінаційна дієта, яка виключає з раціону певні продукти. Варто пам’ятати, що харчова гіперчутливість може бути тимчасовим станом, і дотримуватися дієти протягом усього життя не обов’язково. Найголовніше – заспокоїтися і зменшити симптоми запалення. Будь-які зміни у дієті слід вносити лише після консультації з кваліфікованим спеціалістом з харчування (лікарем, дієтологом).
Професійна інтерпретація результатів та проведення відповідної терапії, засновані на добре збалансованому харчуванні, що виключає лише ті продукти, які викликають побічну реакцію, сприяє поліпшенню самопочуття пацієнта та якості життя.